Teinpäs ihan vaan huvin vuoksi (puolelle) perheellemme brunssin nyt lauantaina. Oli vaikka ja mitä herkkuja! Smoothieta, täytettyjä croisantteja, erilaisia hedelmiä, munakokkelia ja prinssinakkeja, erilaisia juotavia ja tietenkin täytettyjä sämpylöitä. Croisanttien kohdalla olin laiska ja ostin ne valmiina, mutta sämpylät halusin leipoa itse. Nopeasti kehittelin tarpeeksi herkulliselta vaikuttavan ohjeen ja ryhdyin leipomaan!
Super mehevät herkkusämpylät, 9kpl isoa sämpylää.
Taikina
2,5dl vettä
1pss kuivahiivaa
1prk (250g) rahkajogurttia
1rkl hunajaa
½tl merisuolaa
3rkl öljyä
9dl sämpyläjauhoja (Myllärin Hurjan viljainen sämpyläjauho)
2 porkkanaa raastettuna
+Halutessaan päälle siemeniä
Valmistus
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Liota kuivahiiva noin 42 asteiseen veteen (ks. lämpimämpään kuin kädenlämpöiseen). Sekoita joukkoon rahkajogurtti, hunaja, öljy ja merisuola. Raasta porkkana ja lisää se ja sämpyläjauhot taikinaan (pakko kehua tuota "Hurjan viljaista sämpyläjauhoa": ihan älyttömän hyvää ja sisältää mm. ruista, ohraa, tattaria, kauraa ja vehnää. Ja on vieläpä luomua).
Halutessasi anna taikinan levähtää ja kohota hetki (itse en malttanut odottaa kellon lähennellessä keskiyötä, joten tein sämpylät välittömästi). Nostele esim. ruokalusikkaa apuna käyttäen pellille haluamasi kokoisia taikinanokareita ja muotoile ne jauhoja apuna käyttäen sämpylän mallisiksi. Paista 225 asteisen uunin keskiosassa 13 minuuttia. Älä peitä uunista tulleita sämpylöitä, vaan anna jähtyä rauhassa.
Nämä ovat nimensä mukaisesti super meheviä ja herkullisia! Katosivat alta aikayksikön - näitä tulen varmana tekemään joskus uudestaan. Kuin uunituoreita ainakin vielä seuraavanakin päivänä (nämä popsittiin parempiin suihin jo seuraavaan aamuun mennessä, joten paremmin en säilyvyydestä osaa sanoa).
Oijoi perheesi varmaan ilahtui! :) Herkkusämpylöiltä vaikuttaa ehdottomasti!
VastaaPoista